Da udviklingsteamet bag Sennheisers trådløse headset PXC 550 skulle navngive deres projekt, valgte de et navn, der svarede til ambitionerne: Everest. Der skulle sigtes højt. PXC 550 skulle være et premium headset udviklet til den kræsne kunde, der efterspørger det bedste i både lyd, funktionalitet og design.
Sennheiser Communications i Ballerup har stået for den tekniske udvikling af PXC 550, der er designet specielt til brugere med høje krav til et alsidigt rejse-headset.
På grund af de høje ambitioner har projekt Everest krævet et tæt tværfagligt samarbejde mellem en række faggrupper i huset, bl.a. eksperter inden for audio engineering, digital signal processing, embedded software, hardware og mekanik. Dertil kommer husets specialister inden for manufacturing, der har haft ansvaret for at overføre prototypens høje kvalitetsniveau til serieproduktion.
“Vi samarbejder naturligvis altid om produktudvikling” forklarer Ketil Julsgaard, leder af Everest-projektet.
“Men aldrig så tæt som her. Det unikke ved udviklingen af PXC 550 har været, at de mange teknologiområder i huset har arbejdet virkelig tæt sammen. PXC 550 er et så komplekst produkt, at det nødvendiggjorde en meget krævende integrationsfase på tværs af fagområderne.”
“Det har været utroligt spændende at deltage i et så komplekst og tværfagligt udviklingsprojekt. Der er mange forskellige kompetencer, der skal spille sammen for at få et så avanceret produkt som PXC 550 til at fungere optimalt.”
Henrik Østergaard Madsen, TechPeople
The team behind Project Everest. Project manager Ketil Julsgaard is in the middle of the picture (second row, blue polo shirt).
PXC 550 – et hero-produkt
Det luksuriøse headset hører til den kategori man internt i Sennheiser Communications kalder ”hero-produkter”. Det er flagskibs-produkter i den absolutte topklasse, der bruges til branding af hele virksomhedens produktportefølje.
“PXC 550 er et rejse-headset til den krævende forretningsmand og –kvinde, der har brug for et headset til både telefoni og musik. En anden vigtig feature er støjreduktion, f.eks. når man skal slappe af under en flyrejse” siger Ketil Julsgaard.
“Netop støjreduktion er et af de områder, hvor vi vil være ”best in class”. Headsettet anvender fire indbyggede mikrofoner til at reducere udefra kommende støj og man kan man vælge mellem adaptiv og aktiv støjdæmpning. Vælger man aktiv støjdæmpning reduceres udefra kommende støj maksimalt. Nogle brugere foretrækker imidlertid en mildere grad af støjreduktion. De kan i stedet vælge adaptiv støjdæmpning. Her kan man selv bestemme hvor meget man vil dæmpe den lyd, der lukkes ind. Støjdæmpningen er intelligent og tilpasser sig det lydtryk der kommer udefra.
“Samtidig har vi udviklet en ”talk through” funktion. Man dobbelttapper på højre ørekop, hvis nogen taler til én eller der er andet man gerne vil høre. Støjdæmpningen og musikken pauses og omgivende lyde lukkes ind.”
Virtuel boom-arm
“Desuden har vi udviklet en ”virtuel boom-arm”, der simulerer en ekstern mikrofon. Det er en meget kompleks løsning, der involverer tre indbyggede digitale mikrofoner. Signalet fra de tre mikrofoner behandles af avancerede direktionalitets-algoritmer, så lyden fremstår som om den kommer fra en ekstern mikrofon. Det giver meget høj lydkvalitet ved mobilsamtaler og konference-kald. Dertil kommer en skarp optimering af strømforbruget, der sikrer en batterilevetid på 30 timer. Målet var, at brugeren skulle kunne flyve fra London til Hong Kong og tilbage igen på én opladning.
“Derudover er ergonomien i højsædet, og betjening og funktionalitet er gjort enkel og intuitiv. F.eks. tænder headsettet automatisk når man folder det ud. Desuden pauser musikken, når man tager headsettet af og den starter igen, når man sætter det tilbage på hovedet. Headsettet betjenes ved berøring af de ovale touch interfaces på ørekopperne. Netop det at udvikle et intuitivt og robust touch interface er virkelig krævende. Systemet skal tydeligt kunne aflæse de kommandoer du giver, når du tapper eller swiper på ørekoppen. Det kræver mange brugertests og finjusteringer, forklarer Ketil Julsgaard.
Avanceret Bluetooth
Bluetooth-teknologi er forudsætningen for en lang række nøglefunktioner i headsettet. Her har konsulenter fra TechPeople deltaget i udviklingsarbejdet og sikret stabilitet og performance, bl.a. i kommunikationen mellem headset og computer over en Bluetooth-dongle. Også på det område skal produktets performance nemlig være på Everest-niveau.
“Det har været utroligt spændende at deltage i et så komplekst og tværfagligt udviklingsprojekt, fortæller Henrik Østergaard Madsen fra TechPeople, der har arbejdet på Bluetooth-delen af projekt Everest.
“Der er mange forskellige kompetencer, der skal spille sammen for at få et så avanceret produkt som PXC 550 til at fungere optimalt. Headsettet skal fungere på alle platforme, så som Android, iPhone osv., seamless og uden komplikationer. Desuden er en avanceret Bluetooth-løsning forudsætning for f.eks. at håndtere kompleksiteten i et dobbelt kald, hvis man modtager et mobilopkald mens man sidder i et Skype-møde og har brug for at sætte en af samtalerne på pause.”
Historien om projekt Everest er grundlæggende bare en historie blandt mange om, hvordan udviklerne i Sennheiser Communications arbejder med at kombinere det ypperste inden for lyd, hardware, software og mekanik. Det særlige ved projekt Everest er dog, at ambitionerne har været rekordhøje. Everest har ikke bare sat nye standarder for teknologisk kompleksitet i et premium audio-produkt. Målet var samtidig at samle de mange højteknologiske løsninger i et enkelt og smukt design med intuitiv betjening og maksimal brugervenlighed.
Og de høje ambitioner ser ud til at være blevet indfriet.
Siden lanceringen i juli 2016 har PXC 550 vundet flere priser for sin kombination af design, funktionalitet og kvalitet. Blandt andet en iF Design Award 2016 for selve headsettet og en Red Dot Award 2016 for den tilhørende CapTune app, en kombination af en højkvalitets musikafspiller og et tool, der giver brugeren mulighed for at skræddersy sin lydoplevelse.
Om Sennheiser Communications
Sennheiser Communications A/S er et joint venture mellem Sennheiser electronic GmbH & Co. KG og William Demant Holding Group. Samarbejdet kombinerer Sennheisers kompetencer inden for high-end audio med den store viden om bl.a. digital signal processering hos William Demant (Oticon). Sennheiser Communications udvikler state-of-the-art headsets bl.a. til mobiltelefoner kontormiljøer og callcentre og PC & Mac computer headsets til VoIP, underholdning og gaming.
https://www.sennheisercommunications.com/
Læs mere om PXC 550 her:
https://en-de.sennheiser.com/wireless-headphone-headset-bluetooth-noise-cancelling-pxc-550-travel